Logo

Jäikö jotain mielen päälle?

Ota meihin rohkeasti yhteyttä:

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Aihe

Viesti

Ylös

Mikä on retriitti?

Retriitillä tarkoitetaan vetäytymistä arkielämästä. Se tarjoaa paljon kaivatun turvallisen paikan, poispääsyn kiireisestä arjesta sekä paikan, jossa voi vihdoin hengähtää rauhassa oman itsen kanssa. Hiljentymisen avulla retriitissä on mahdollisuus hakea sisäistä rauhaa.

Retriitit eivät ole uskonnollisia eikä uskontotaustallasi ole merkitystä.

Pääteemasta riippuen olemme suunnitelleet sisällön ja ohjelman, joka rakentuu sen ympärille. Useimmat retriitit alkavat aamuisin meditaatiolla. Itsetutkiskelu ja hiljentyminen on tärkeä osa työpajoja.

Milloin on hyvä aika kokeilla retriittiä?

Jos jokin näistä seuraavista tuntuu tutulta arkielämässäsi, on aika harkita retriittiä:

Tunnet olosi väsyneeksi koko ajan

Elämä, perhe, työ ja parisuhde kuormittavat sinua liikaa

Ajattelet töiden lopettamista, vaikka et tiedä mitä sitten tekisit

Sinulla on tarve katsoa kännykälläsi tai tietokoneella mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu

Puhelimen virran poiskytkeminen tuntuu melkein mahdottomalta

Olet totaalisen lukossa ajatustesi kanssa

Olet juuri läpikäynyt suuren trauman elämässäsi ja tarvitset tilaa elpyä

Yrität selvittää, mikä on elämäsi tarkoitus

Et tiedä, mikä on intohimosi elämässäsi

Elämäsi on siirtymäpisteessä, ja et tiedä mitä sinun tulisi tehdä seuraavaksi

Haluat muuttaa elintapoja terveellisempään suuntaan

Haluat saada enemmän energiaa

Mikä on motivaatiosi

Poikkeuksetta ihmiset haluavat olla terveitä ja onnellisia. Retriitti ei yksin tee sinusta tervettä ja onnellista, vaan muutos lähtee sinusta itsestäsi. Osallistuminen retriittiin on kuin antaisit itsellesi mahdollisuuden katsoa maailmaa toisella tavalla: lahjan oppia jotain uutta ja matkata seikkailulle omaan itseesi.

Voit tulla retriittiin halusta muuttaa elämäsi. Olet valmis kulkemaan vaativan polun, jota kautta opit tuntemaan ja hallitsemaan mielesi. Autamme retriitillämme sinua löytämään perille.

Retriittiin saat tulla myös vain ollaksesi itsesi kanssa. Nauti hiljaisuudesta ja käy rentouttavissa hoidoissa, jotka auttavat sinua pakenemaan hektisestä arjesta.

Retriiteillämme suljemme puhelimet ja tietokoneet sekä muut ulkopuolisen maailman ärsykkeet, jotka voivat viedä ajatukset muualle itsestä. Kun tiedät, että olet valmis hiljentymään ja löytämään syvän sisäisen rauhan, autamme sinua saavuttamaan sen.

Miten retriitti voi vaikuttaa sinuun?

Retriitti voi vaikuttaa elämääsi monella eri tavalla:

Tunnet olosi energiseksi ja levänneeksi

Löydät uuden suunnan elämällesi ja ymmärrät paremmin elämän tarkoituksen

Osaat nauttia jatkossa arjessa elämän pienistä hetkistä, jolloin et tee yhtään mitään

Ymmärrät mitä eroa on menneellä, nykyhetkellä ja tulevaisuudella

Jännitteet tai esteet eivät enää hallitse elämääsi, tunteitasi, mieltäni tai energiaasi

Muutat arjen rutiineja ja löydät uusia terveellisempiä elintapoja

Saat uutta vauhtia fyysiseen terveyteen, ja jaksamista pitää terveyttä yllä myös kotona

Löydän uudelleen sisäiset tunteesi ja annat niille tilaa

Elämäsi saa uutta perspektiiviä

Löydät uusia keinoja ilmaista todellista minääsi

Haluat muuttaa elintapoja terveellisempään suuntaan

Mikä on tavoitteemme

Tavoitteemme on antaa sinulle keinoja päästä yli kiireestä ja stressistä sekä elämää rajoittavista peloista ja negatiivisista tunteista. Autamme sinua hiljentämään pään sisäisen pölinän ja löytämään elämän jokaisen hetken kauneuden yhä uudelleen.

Retriitissä kerromme, miten sisäisen rauhan saavuttaminen on mahdollista. Annamme avaimet harjoituksiin, joiden avulla opit löytämään läsnäolevan hetken merkityksen.

Tahdomme lähettää sinut kotimatkalle levänneenä, matkalaukussa arvokkaita harjoituksia oman sisäisen rauhan löytämiseen.

Voinko pitää yhteyttä ulkomaailmaan?

Retriitin tarkoituksena on, että pystyt nauttimaan olostasi ilman mobiililaitteita. Toivomme, että pidät puhelimesi suljettuna retriitin ajan ja jätät tietokoneesi kotiin. Samoin kaikki musiikkilaiteet, kirjat ja muut viihdykkeet on syytä jättää kotiin.

Jotta saat retriitistä mahdollisimman paljon irti suosittelemme, että et pidä yhteyttä ulkomaailmaan. Halutessasi voit laittaa kotiin viestin tai soittaa pikaisesti. Tiimillä on päivystyspuhelin, jonka numeron voit antaa ennen retriitin alkua läheisillesi.

Jos läheisilläsi tulee tärkeää asiaa, he saavat sinut kiinni ympäri vuorokauden. Tiimimme on tavoitettavissa puhelimitse koko retriitin ajan. Voit olla täysin huoletta, mitä kotona tai töissä tapahtuu ja voit keskittyä retriittiin.

Voinko jutella muille?

Harjoittelemalla hiljaisuutta vahvistat itseäsi ja syvennät kykyä meditoida. Usein paras tapa oppia itsestään enemmän on viettää aikaa hiljaisuudessa itsensä kanssa. Yksinolon tarkoituksena on löytää sisäinen vahvuus ja tiedostaa, että olemme riippuaisia ainoastaan itsestämme. Tästä syystä tulet viettämään aikaa hiljaisuudessa keskustelematta kovinkaan paljoa.

Jos kaipaat paikkaa, jossa voit jutella muiden kanssa, tämä retriitti ei ole sopiva vaihtoehto. Varaudu siis viettämään aikaa yksin ja nauttimaan hiljaisuudesta.

Ruokailut ovat hiljaisia ja ne ovat samalla erinomainen tapa harjoittaa läsnäoloa.

Mitä retriitissä syödään?

Parhaista raaka-aineista sydämellä valmistettu ja kiireettä nautittu ruoka on omiaan edistämään yleistä hyvinvointia ja omaa jaksavuutta. Uiskolan keittiö ansaitseekin erityiskiitoksen. Niin ruoka, kuin leipä ja leivonnaiset tehdään alusta alkaen itse. Pyrimme kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja olemme valinneet retriittiimme puhdistavan ruokavalion. Ruoka sisältää paljon elinvoimaa verrattuna puolivalmisteisiin tai eineksiin.

Ruoka on valmistettu parhaista raaka-aineista, jotka tulevat niin läheltä kuin mahdollista. Kala nousee Hauhon vesistä, juurekset lähituottajien pelloilta, omenat Uiskolan omista puista ja yritit keittiön yrttipuutarhasta. Emme syö punaista lihaa ja vältämme valkoista sokeria. Ruokailu tapahtuu lasiterassilla upeissa maisemissa.

Miten aikaa käytetään retriitissä?

Retriiteissä oman ajan osuus on hyvin tärkeää. Aikataulutamme sinulle omaa aikaa, jotta opit olemaan tuntematta syyllisyyttä siitä, että et tee mitään. Se saattaa olla hieman vaikeaakin, koska puhelin, televisio ja muut aktiviteetit on suljettu pois retriitin ajaksi.

Kun sinulla on omaa aikaa, voit tehdä mitä haluat: voit nukkua, levätä, viettää aikaa luonnossa, meditoida tai vaikkapa piirtää. Saat vihdoin istua alas ja kysyä itseltäsi: “Olen tässä ja nyt. Miten minulla menee?”

Retriitin päiväohjelma

Retriitissä päivä alkaa ohjatulla meditaatiolla tai muulla harjoituksella ennen aamupalaa. Jos haluat, voi hyvin myös nukkua pidempään. Aamupäivän aikana on mahdollisuus nauttia hoidoista tai itsekseen rentoutumisesta. Lounas nautitaan puoliltapäivin, jonka jälkeen seuraa ohjattu tuokio ja vapaata olemista. Iltapäivällä nautitaan välipalaa. Lisäksi ohjelma sisältää iltapäivisin ohjatun tuokion sekä vapaata olemista. Päivällinen katetaan kello 18, jonka jälkeen voit nauttia saunasta, hoidoista tai vain rentoutua itsekseen. Päivä päättyy hyvän yön-rentoutukseen.

Saat itse päättää haluatko osallistua ohjattuihin tunteihin. Jos sinusta tuntuu, että haluat mielummin jäädä lepäilemään tai katselemaan luontoa, niin se sopii yhtä hyvin. Kaikki on retriitissä vapaaehtoista, ja saat tehdä juuri kuin sinusta hyvältä tuntuu.

Mitä meditaatio on?

Meditaation harjoittaminen on parhaita asioita, joita voit tehdä itsellesi. Yhä useammat ihmiset ympäri maailman käyttävät päivittäin 5 – 30 minuuttia hiljentymiseenMeillä Suomessa meditointi on vielä monelle uusi asia ja siksi olemmekin todella onnellisia, että olet kiinnostunut meditaatiosta.

Jokainen meistä kykenee meditoimaan ja se on ihmiselle täysin luonnollinen kokemus. Me kaikki olemme joskus kokeneet sen – syvän rauhan, rakkauden ja tyyneyden olotilan. Meditointi on tapa rentoutua ja rauhoittaa mieltä, lievittää stressiä ja ahdistusta. Meditaation aikana mielen päällä pyörivät kaoottiset ja häiritsevät ajatukset laitetaan hetkeksi sivuun.

Kuka tahansa voi siis meditoida. Monet menestyneet yritysjohtajatkin pitävät meditointia tehokkaana tapana tyhjentää mieli. Näin saadaan sisäiset voimavarat käyttöön ja onnistutaan elämässä. Kun meditaatiota harjoittaa säännöllisesti mielen oppii tyhjentämään muutamassa minuutissa kiireenkin keskellä. 

Erilaisia meditaatiotekniikoita on olemassa runsaasti, kuten hengitysmeditaatio, läsnäolon -meditaatio sekä liike- tai kävelymeditaatio. Retriitin aikana pääset nauttimaan myös itsenäisesti tekemästäsi meditaatiosta. Se tapahtuu usein huomaamatta, kun uppoudut katselemaan järveä tai vaikka elävää tulta.

Tutkijat ovat havainneet, että meditoidessa aivojen etulohkot, joita käytämme keskittyessämme hyvin vaativiin tehtäviin aktivoituvat.  Meditointi aktivoi etenkin vasenta otsalohkoa, jonka tehtäviin kuuluu ahdistuksen vähentäminen ja myönteisten ajatusten tuottaminen. 

Meditoidessa käsitys ajasta ja paikasta heikkenee, mikä on varsin vapauttava tunne. Tämä johtuu siitä, että päälaenlohkon toiminta vähenee meditoidessa. Monet kokevat olevansa yhtä koko luomakunnan kanssa. Ilmiön vahvistavat niin aivotutkijat kuin meditoivat munkitkin. Kyse ei siis ole tavallisesta lepäämisestä vaan paljon vaikuttavammasta kokemuksesta. 

lisää sisäistä rauhaa

opettaa hetkessä olemista

tekee rauhallisemman ja tasapainoisemman olon

voi parantaa ajattelukykyä

voi vähentää unettomuutta

parantaa elämänlaatua

Miten meditaatiossa istutaan?

Tärkeää on ottaa asento, jossa sinun on helppo olla. Meditaation ei siis tarvitse tapahtua risti-istunnassa, jossa useimmat kokeneet meditaation harjoittajat istuvat. Meillä on tarjolla sinulle tyynyjä ja meditaatiojakkaroita, joiden päällä useimmat vieraamme istuvat mukavasti. Yhtä hyvin voit tehdä harjoitukset seinään nojaten tai tuolilla istuen. Ja jos sekään ei tunnu hyvältä voit asettua makuuasentoon. Tärkeintä on, että löydämme asennon, jossa sinun on hyvä olla.

 

 

Jäikö sinulle kysymyksiä retriitistä?

Jäikö mieltäsi kaivertamaan jokin kysymys? Ota meihin yhteyttä joko sähköpostitse info@mielenpaalla.fi tai viereisellä yhteydenottolomakkeella.

Yhteydenottolomake

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Aihe

Viesti